Μάκης Διόγος

«Μαύρα» γενέθλια για τον Πανιώνιο

Γράφει ο Μάκης Διόγος.

Ο Πανιώνιος συμπλήρωσε 130 χρόνια ζωής διανύοντας το πιο “μαύρο” καλοκαίρι της ιστορίας του. Δυσκολότερο και από αυτό του 1922 μετά τον ξεριζωμό από τη γη της Σμύρνης. Τότε υπήρχε ο Δημητρός Δάλλας, ο “Αετός του Πανιωνίου”. Ο Δάλλας μόλις πάτησε το πόδι του στην Αθήνα, άρχισε να αναζητά σε προσφυγικούς καταυλισμούς τα "παιδιά" του, τους αθλητές του συλλόγου που σώθηκαν. Κατάφερε να εντοπίσει γύρω στους είκοσι και το γυμναστή Σοφοκλή Μάγνη, ο οποίος ανέλαβε την προγύμνασή τους αμισθί!

Ετσι χτίζει τον αθηναϊκό Πανιώνιο και αντιτίθεται εξαρχής στην ιδέα που προωθήθηκε να συγχωνευτούν όλα τα παλιά σμυρναϊκά σωματεία: Πανιώνιος, Απόλλων Σμύρνης, Πέλοψ Μελαντίας και Αρμενική σε μια νέα ομάδα υπό τον τίτλο "Σμυρναϊκή Ένωση» προχωρώντας με πείσμα στην ανόρθωση του Πανιωνίου. Σύνθημά του, το οποίο επαναλάμβανε σε όποιον τον αποθάρρυνε, ήταν το: "Ο Πανιώνιος είναι Ιδέα. Και οι Ιδέες δεν πεθαίνουν!". Στο πρώτο Δ.Σ. της προσφυγιάς, που συγκροτήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 1922, ορίστηκαν ως έφοροι ποδοσφαίρου οι Δ. Αγγελομάτης και Σ. Γροσομανίδης. Στις 15 Ιανουαρίου 1923 η ποδοσφαιρική ομάδα του συλλόγου έκανε την παρθενική της εμφάνιση στο πρωτάθλημα της Γ' ΕΠΣ Αθηνων Πειραιως 1922-23. Μάλιστα το πρώτο ματς ήταν εναντίον του Παναθηναϊκού Αγωνιστικού Ποδοσφαιρικου Ομιλου.

Δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχει Δάλλας. Υπάρχει μια υποβιβασμένη, απαξιωμένη & χρεωμένη ΠΑΕ (8,5 εκατομμύρια είναι το χρέος....) που οδηγήθηκε στη Γ’ εθνική κατηγορία χωρίς κανέναν επαγγελματία ποδοσφαιριστή.

Η φετινή σεζόν θα είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία για τον σύγχρονο ποδοσφαιρικό οργανισμό του Πανιωνίου. Σε ερασιτεχνική κατηγορία, με ομάδα που ο βασικός κορμός θα είναι τα παιδιά της Κ19 που έχουν ταλέντο, αλλά τα “κακοτράχαλα” γήπεδα της Γ’ εθνικής χρειάζονται και κάτι περισσότερο για να σταθείς!
Οσο και αν ακουστεί “περίεργο” ο Πανιώνιος φέτος (με δεδομένο ότι δεν έχει δικαίωμα να διεκδικήσει την άνοδο στην football league) έχει αποκλειστικό στόχο την παραμονή στη Γ’ εθνική.

Κάτι που μόνο εύκολο δεν είναι με την οικονομική & αγωνιστική κατάσταση του συλλόγου. Οι “κυανέρυθροι” θα μπουν σε ένα “σκληρό” και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα που τα όποια βαθμολογικά λάθη πολύ δύσκολα διορθώνονται στη πορεία. Ο προπονητής Δημήτρης Κοροπούλης και οι παίκτες που θα φορέσουν φέτος τη “κυανέρυθρη” φανέλα ua αναλάβουν μια πολύ δύσκολη αποστολή. Να κρατήσουν όρθιο τoν Ιστορικότερο σύλλογο του Μικρασιάτικου Ελληνισμού.

Κάτω από αντίξοες συνθήκες και χωρίς τη σημαντική βοήθεια των “Πανθήρων” λόγω απουσίας των φιλάθλων από τα γήπεδα λόγω πανδημίας, η ομάδα του Ιστορικού (φαντάζομαι ενισχυμένη με 4-5 έμπειρους ποδοσφαιριστές) πρέπει να πετύχει κάτι που μέχρι πριν λίγους μήνες θα ήταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, να αποφύγει τον υποβιβασμό στο τοπικό πρωτάθλημα της Αθήνας. Όχι ότι καλύτερο για έναν σύλλογο που συμπλήρωσε 130 χρόνια δράσης εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x